Under natten mot onsdag såg räddningstjänsten att släckningsarbetet börjat ge resultat, även om ingen av bränderna ännu är under kontroll. På bilden bekämpas branden i Ulvsbo. Foto: TT

Nya skogsbränder sprider sig österut – men framgångar i släckningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Flera nya skogsbränder har blossat upp norr om Sala på tisdagen. Samtidigt försöker räddningstjänsten fortfarande få kontroll på måndagens stora skogsbrand i Rörbo, vars initiala omfattning jämförts med skogsbranden 2014.
Under natten mot onsdag såg räddningstjänsten att släckningsarbetet börjat ge resultat, även om ingen av bränderna ännu är under kontroll.
– Vi är försiktigt positiva, säger Robin Haglund vid Storstockholms räddningscentral.

Flera skogsbränder sprider sig just nu i Sala i Västmanland. Detta utöver måndagens stora skogsbrand i Rörbo som räddningstjänsten fortfarande försöker få kontroll på.

De nya bränderna i Ulvsbo och Broddbo sprider sig snabbt österut – och riskerar möta de två andra bränderna en samlad brandfront, enligt Emil Westerdahl, informationsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

– Det är sex gårdar med sex personer som ska ha fått lämna sina hem och polisen fortsätter att utrymma i Nilsbo och Nötbo.

Fem helikoptrar hjälper till med den nya branden.

Flera brandhärdar samtidigt

Branden i Ulvsbo, som upptäcktes under tisdagseftermiddagen, sprider sig snabbt. Den var under efter eftermiddagen på runt tio hektar, enligt räddningstjänsten.

Även en tredje brand i Björnmossen, mellan de två andra, har upptäckts. Samtidigt bekämpar flera enheter den pågående branden i Rörbo från måndagen som fortsätter sprida sig.

Nu utrymmer polisen Ulvsbo utanför Sala och vägar spärras av, efter att ytterligare en ny stor skogsbrand har upptäckts. Foto: Niklas Hagman

Hoppfullt inför onsdagen

Under natten mot onsdag såg räddningstjänsten vissa framgångar i släckningsarbetet, även om ingen av bränderna ännu kan anses vara under kontroll.

– Nej det vill vi inte påstå, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms räddningscentral, till SVT Nyheter strax efter midnatt mot onsdag.

– Men vi har en god prognos för morgondagen [onsdag], och då kanske vi kan komma att se att vi kan beskriva dem som under kontroll. Det gäller Rörbo men även den vid Broddbo.

– Vi är försiktigt positiva.

Arbetar vidare genom natten

Nattetid har räddningstjänsten avbrutit vattenbombningarna av området, men fortsätter arbetet med markpersonal.

– Framförallt är fokus på att inte tappa begränsningslinjerna, men förhoppningsvis kan vi även komma vidare med släckningen. Sedan gör vi en ny bedömning när det blir ljusare igen.

Hetsig stämning

Frilansfotografen Niklas Hagman som befann sig i området udner tisdagen rapporterar till SVT Västmanland att han då kunde se två helikoptrar i luften som är omdirigerade från branden i Rörbo. Det råder även “en allmän hetsig stämning hos boende, brandmän och poliser“ säger han.

– De boende i Ulvsbo har fått lämna sina fastigheter för de är för nära elden och det är stor irritation hos de boende som vill hem och kolla sina fastigheter, säger Niklas Hagman.

Åk inte ut till brandområdet

Länsväg 801, som går från Sala till Broddbo är avstängd med anledning av branden.

Men polisen uppmanar människor att inte ge sig ut i brandområdet även om platserna inte är avspärrade eller evakuerade.

Tågtrafiken mellan Sala och Avesta stängdes ned efter en brand i intill spårområdet men kunde återupptas vid 18.30-tiden.

Brandplatsernas postitioner är ungefärliga på kartan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer