Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Skogsbrand rasar i Sala – flera evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden vid Rörbo utanför Sala rasar fortfarande – trots framgångar i arbetet försvåras insatsen av de starka vindarna.
Samtidigt har polisen evakuerat 25 personer och en flygförbudzon har upprättats.
– Vår fiende nu är den här starka vinden som till och med har ökat efter morgonen, säger Mats Kero, informationsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

I samma trakt som sommaren 2014 drabbades av den förödande skogsbranden i Västmanland härjar nu en ny kraftig skogsbrand som under tisdagseftermiddagen ännu inte var under kontroll.

Brandområdet uppskattas till cirka 1,5 x 1,5 kilometer efter att räddningsarbetet under natten lyckats ringa in branden.

– Arbetet går bra och vi har de resurser vi behöver. Och behöver vi fler resurser så finns det. Men det är den här vinden som ställer till det. Vi har en så stark motståndare och därför brinner det fortfarande. säger Mats Kero, informationsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Flygförbud hela kvällen

Vid 15.20 på tisdagen uppgav räddningstjänsten att släckningsarbetet går åt rätt håll. Men branden fortsätter att sprida sig och under tisdagseftermiddagen upprättades en flygförbudzon på 7,4 kilometer från brandens mitt. Förbudet gäller till klockan 22.

– Nu intensifierar vi vattenbombningen för att sedan göra punktinsatser med markpersonal där det brinner allra mest, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

Samtidigt har flera nya bränder norr om Sala upptäckts, enligt Storstockholms brandförsvar.

Polisen har gått upp i stabsläge

– Vi upprätthåller fem vägspärrar och bistår räddningstjänsten. Vid vägspärrarna rör sig just nu mycket folk och tunga fordon har svårt att ta sig fram. Vi har gått upp i stabsläge på grund av särskild händelse med olika specialistfunktioner, säger Johan Thalberg, polisens presstalesman som står en bit från brandområdet.

– Många pratar utifrån de erfarenheter de har från branden 2014 som eskalerade så snabbt. Så den här gången tar vi höjd för att det inte ska hända igen, då hann vi kanske inte kalla in personal tillräckligt snabbt. Organisationen hann inte med branden.

Stort pådrag – men vinden försvårar

Det första larmet om branden kom vid 14.30-tiden på måndagen. Sedan dess har räddningsinsatsen ökat kontinuerligt. Under 11.30-tiden på tisdagen bekämpades branden av omkring 150 personer och sex helikoptrar.

– De har jobbat hela natten och har faktiskt haft framgång. Vår fiende nu är den här starka vinden som till och med har ökat efter morgonen, säger Mats Kero.

Mats Kero är oroad över de starka vindarna.

– Det är inte alls bra. Det försvårar ju arbetet och det hindrar oss från att lyckas släcka det här helt och av den anledningen är det inte under kontroll ännu.

Inget regn i sikte

Förutom den tilltagande vinden finns det heller inget regn i sikte i området. Marken redan är mycket torr.

– I dag blåser det tyvärr mer och väntas hårda vindbyar från nord, nordväst och inget regn är i sikte, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret

Polisen har evakuerat 25 personer och boende men några nya evakueringar är inte planerade enligt Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

Enligt Robin Haglund så skiljer sig den aktuella branden från den stora branden i Västmanland 2014 på ett viktigt plan.

– Man har fått ut resurser snabbare på den här branden. Vi har snabbt kunnat ringa in branden så det finns ingen fri front, säger han.

Foto: TT
Foto: SVT

Var drabbat även under 2014

Visa

Sommaren 2014 härjade de värsta skogsbränderna i mannaminne i Västmanland. Skog värd en miljard kronor brann upp och lämnade ett stort tyst och kolsvart landskap efter sig.

Den stora skillnaden mot den branden är enligt Robin Haglund att brandförsvaret den här gången hade resurser på plats snabbare.

Allmänheten uppmanas följa polisens anvisningar

Visa

Polisen uppmanar människor att inte ge sig ut till brandområdet och tänka på sin egen säkerhet. Polisens avspärrningar är för närvarande:

  • Västlig gräns strax väster om Klämstorpet på länsväg 685
     
  • Östlig gräns där länsväg 681 och 686 möts vid Älvkullen
     
  • Nordlig gräns utanför Skillberg på länsväg 681

    Dessutom finns det avspärrningar vid de småvägar som ansluter till länsväg 685 söderifrån.

Det har även upprättats en flygförbudzon med brandens mitt som centrum och en radie på 7,4 kilometer. Detta gäller fram till den 10/6 kl 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västmanland 2018

Mer i ämnet