Släckningsarbetet vid eldhärjat skogsområde i Uppland tidigare i veckan. Foto: Utryckning Uppsala

MSB:s varning: Brandrisk i hela landet

Publicerad

Brandrisken är stor i Sverige just nu. Efter att sommarvärmen slagit till över nästan hela landet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gått ut och varnat allmänheten.

Högsommarvärmen har slagit till i stora delar av landet. På många ställen har man inte sett regn på ett bra tag och nu har det gått så långt att bönder oroar sig för att skördar ska gå om intet och på andra håll stoppas skogsarbeten på grund av brandfara.

Torkan har blivit så påtaglig att också MSB i slutet av maj gick ut med en öppen varning till Sverige om att iaktta stor försiktighet ute i naturen.

Fimpar kan antända

– Vi vill avråda från att hantera öppen eld. Men också peka på riskerna med att hantera skogsmaskiner och sådant som kan slå gnistor. Så här tidigt på säsongen är det ovanligt att att det är så här stor risk för bränder i skog och mark, säger Jan Wisén, avdelningschef på MSB.

I vanliga fall går inte MSB ut med varningar som den här, det är på regional nivå eldningsförbud bestäms.

– Det är väldigt ovanligt att vi gör det. Men vi bedömer att situationen är så allvarlig och risken för bränder i skog och mark är exceptionellt stora just nu, säger Jan Wisén.

Fakta: Eldningsförbud

Visa

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län.

På vissa områden tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall tillåts även användning av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen vad föreskriften om eldningsförbud anger är tillåtet där du befinner dig.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägren eller banvall.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer