Foto: SVT

Nya byggplaner utanför Västerås får kritik

Publicerad

Idag presenterade byggnadsnämnden de nya byggnadplanerna för Dingtuna och Gäddeholm utanför Västerås. Många nya bostäder ska byggas men avsaknaden av idrottsytor får kritik.

– När det gäller detaljplanerna är det viktigt att idrotten tänks på redan från början. Så att det finns idrottytor i de nya bebyggelserna, säger Maria Engelfeldt, distriktidrottschef för Västmanlands idrottsförbund .

I de nya byggnadsplanerna planeras det byggas upp till 280 bostäder i Dingtuna och upp till 1000 bostäder i Gäddeholm. Även förskolor och skolor planeras in i utbyggnaden. Någon som däremot saknas är planering av ytor för idrott.

– I Gäddeholm har man bott i många år och det finns fortfarande ingen idrottyta.

Förstår kritiken

Från byggnadsnämndens sida förstår de kritiken och menar att med den ökade bebyggelsen krävs idrottsytor.

– Det är helt riktigt att vi nog måste börja beakta det och ta med det i fortsättningen, att skapa förutsättning för ett friluftsliv där, säger Lars Kallsäby(C), ordförande i byggnandnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.