Nytt kösystem för förskolan i Västerås. Foto: Pontus Lundahl/ TT-bild

Nya förskoleregler – tacka nej och hamna sist i kön

Publicerad

Tacka ja till din plats – annars måste du söka om och hamnar därför sist i kön. Västerås gör om reglerna för kösystemet till förskolan från och med årsskiftet.

Det omgjorda kösytemet börjar gälla från den första januari 2018, och möter nu skarp kritik från oppositionshåll:

– Jag tycker att man ska utgå från individens behov och önskemål, att kasta ut medborgare ur kön, oavsett var man får placering: för mig är det oacceptabelt. Det är inte okej, säger Anna Lundberg (L), ledamot i förskolenämnden i Västerås.

Tillbakavisar kritiken

Ordförande i nämnden tillbakavisar kritiken, och menar att de nya reglerna gör det bättre, bland annat för att man får söka fem förskolor istället för dagens tre.

– Om man säger nej till en plats, ja då får man söka om. Men ambitionen är att alla barn ska få en plats i sitt närområde och vi har en syskonförtur, säger Amanda Agestav (KD).

Flera andra kommuner gör samma sak

Västerås är inte ensamma i länet om att ha de här reglerna. Även i Arboga, Hallstahammar, Skinnskatteberg och Norberg har man principen att om man tackar nej till en plats hamnar man sist i kön. I Arboga och Hallstahammar har man dock något som kallas omplaceringskö, som man kan ansöka om att stå i.

Västerås har, likt flera andra kommuner i länet, en platsgaranti på fyra månader. Något man uppnår idag men som man i och med det nya systemet ska bli ännu bättre:

– Vår ambition är att man mist två månader innan man ska börja jobba, då ska man veta var man har fått sin förskoleplats någonstans, säger Amanda Agestav (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.