Foto: SVT / TT

Nya köket ska höja kvaliteten på skolmaten i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Även om bilden av ett utbrett missnöje med skolmaten inte känns igen så vill politiker i Fagersta nu veta mer om elevernas protester. Samtidigt poängterar man att en kvalitetshöjning är på gång i och med det nya produktionskök som byggs.

– Till sportlovet ska nya produktionsköket i kommunen vara klart och från politiken hoppas ju vi att det ska ge en kvalitetshöjning av maten. Att arbetsmiljön ska bli betydligt bättre för personalen som jobbar i köket och att man ska kunna laga flera rätter, säger Sune Andersson (S) ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

Han berättar att han blev uppmärksammad på fagerstaelevernas protest mot skolmaten när det skrevs om deras initiativ i lokaltidningen, Fagersta-Posten. Men han håller inte med om att frågan inte skulle vara prioriterad.

– Vi satsar ju drygt 60 miljoner kronor på det nya produktionsköket. Det har varit en långdragen historia, och vi skulle ha behövt det här köket för länge. Men att det nu byggs visar ju på att det både varit och är en prioriterad fråga.

Vill veta mer om vad eleverna tycker

Och även om han heller inte känner igen bilden av att det skulle finnas ett utbrett missnöje kring skolmaten, så hoppas han att politikerna ska få veta mer om vad eleverna tycker och tänker. 

– Resultatet av de enkäter som gjorts bland elever i yngre årskurser som vi i nämnden får till oss har inte visat på något specifikt negativt. Men det här är ju äldre elever och man tycker ju också olika, säger han.

– Jag räknar naturligtvis också med att kostchefen kommer att träffa de här eleverna och sen efter det vill ju vi i nämnden också ha en rapport. Vi vill ju också veta om det hänt något särskilt sedan starten av den här höstterminen som gjort att det blivit sämre, säger Sune Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.