Foto: SVT

Nya miljökrav på vattenkraften

Uppdaterad
Publicerad

Nu moderniseras miljövillkoren angående vattenkraft. Därför måste sedan 1 januari i år alla kraftverk, dammar eller andra anläggningar som är vattenrelaterade anmälas och miljöprövas.

Det för att se om de lever upp till de nya kraven och om något måste ändras. Idag öppnar också Länsstyrelsen i Västmanland en e-tjänst där vattenkraftsägare kan anmäla sig elektroniskt för att genomgå en sådan miljöprövning.

Miljöprövningarna kommer att genomföras först när den nationella planen antagits av regeringen, men redan nu måste anmälan ske.

Förenklad bedömning

– Vi har tagit fram en e-tjänst så att det ska vara lätt för ägarna att anmäla sig. Det förenklar också länsstyrelsernas bedömning, där vi ser om verksamheten uppfyller kriterierna för att få ingå i den nationella planen, säger Veronica Lauritzsen, länsråd på Länsstyrelsen i Gävleborgs län, och särskilt ansvarig för vattenmiljöfrågor för länsstyrelserna.

Tills miljöprövningen genomförts får verksamheten bedrivas som innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.