Nya tag för sargat Miljöparti efter valnederlag

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är inte klara med sin eftervalsanalys men antar att de dåliga siffrorna lokalt speglar rikets. Ungdomsförbundet menar att de synts i media- men av fel skäl och satsar nu på EU-valet i maj. De tänker också driva fyra prioriterade frågor gentemot moderpartiet.

– Jag tror faktiskt att det helt för oss en följd av rikssiffrorna. Vi brukar ligga nån procent under rikssiffrorna och det gör vi nu också, säger före detta regionråd Pernilla Rinsell (MP).

– Vi behövs mer än nånsin så det är klart att Miljöpartiet kommer resa sig från det här valresultatet, säger Melvin Petersén, språkrör Grön Ungdom Västmanland.

I riksdagsvalet tappade partiet 2,47 procentenheter rösterna. Också lokalt tappade de rejält. Konsekvensen blir att fem kommuner i länet är utan miljöpartiester i kommunfullmäktige, detsamma gäller regionfullmäktige.

Är det svårt att driva miiljöpolitik lokalt?

– Nej, det tycker jag inte. Och klimatpolitk är viktigt på alla nivåer. Det är viktigt på EU-nivå och såklart också i regioner och kommuner. Det är ju här vi kan bygga den framtiden vi vill ha och visa den som ett exempel, säger Melvin Petersén.

Satsar på EU-valet

Framåt kommer Grön ungdom Västmanland satsa på EU-valet i maj och att driva fyra prioriterade frågor gentemot Miljöpartiet: nedläggning av Västerås flygplats, gratis kollektivtrafik för barn och unga, vara testkommuner för sänkt rösträttsålder i kommunalval.

Den fjärde frågan handlar om psykisk ohälsa bland barn och unga, där Grön Ungdom driver att införa den så kallade Skottlandsmodellen. Den handlar om att myndigheter ska jobba tätare ihop för att fånga upp problem innan de växer sig stora och ska prövas på försök i exempelvis Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.