Annalena Hellström berättar att när skolan gjorde en kartläggning om hur mycket kunskap barn hade med sig från sina länder, så kom det fram att nästan hälften av barnen saknade kunskap om orden demokrati och diktatur.
– Barnen svarade på frågor på sitt första språk. Ändå var det svårt för dem att förstå orden demokrati och diktatur, säger Annalena.
Skolan lär ut demokratiska värden
Barn som har fötts i Sverige har bättre kunskap om orden demokrati och diktatur än barn som fötts i Syrien, Afghanistan, Iran med flera andra länder.
Annalena Hellström säger att i Sveriges jobbar skolans lärare med en demokratiska värld därför är det naturligt att barn lär sig demokrati och diktatur betyder.
– Barn som kommer från andra länder kanske inte har gått i skolan eller inte lärt sig om demokratiska rättigheter, säger hon.
”Är att människor röstar hemligt”
Efter att ha gått i skolan börjar barnen fundera på vad begreppen demokrati och diktatur innebär. När SVT frågar fjortonårige Rougin Bablis om vad demokrati betyder svarar hon så här.
– Demokratin är att människor röstar hemligt och bestämmer vad de vill, säger Rougin Bablis.
Dilgin Bablis och Rougin är tvillingar och de går båda i samma skola. Dilgin berättar om varför diktatur inte är bra.
– Det är bara en eller få personer som bestämmer, säger fjortonårige Dilgin.
Vad är det bättre, demokrati eller diktatur?
– Demokrati är bäst, eftersom alla människor kan rösta, säger trettonåriga Mohamed Ali Alsoda.
”Det är min stora glädje”
Annalena Hellström blir förvånad över hur snabbt barnen kommer igång och funderar kring begreppen.
– Deras tankar växer och nu förstår barnen begreppen. Det är min stor glädje och för det jag går till jobbet varje dag, säger Annalena.