Fortsatt minskad arbetslöshet. Foto: TT / Jessica Gow

Nystartsjobb – Arbetsförmedlingen ser potential till förbättring

Publicerad

Chefen för Arbetsförmedlingen i Västerås ser, trots att han tycker satsningen kring nystartsjobb fungerar bra, en del förbättringsmöjligheter som skulle underlätta för både Arbetsförmedlingen och arbetstagarna.

– På det stora hela tycker jag att nystartsjobben har varit en bra åtgärd hittills. Satsningen har ju funnits i snart tio år och det mesta har fungerat bra. Men det finns också kritik – dels att det är en rättighetslagstiftning som innebär att alla som har varit arbetslösa i en viss tid har rätt till nystartsjobb och då finns det en risk att personer med ganska bra utbildningar också har blivit berättigade till nystartsjobb fast de kanske skulle kunna ha fått jobb ändå. Sedan är våra möjligheter till uppföljning och kontroll begränsade, säger arbetsförmedlingschefen Kauko Leppälä.

Vilka förändringar skulle göras för att satsningen skulle fungera bättre?

– Jag har sett att det finns ett förslag på regeringens bord att man ska samköra Skatteverkets register med vårt register och det skulle göra det mycket lättare för oss att upptäcka om arbetsgivare fuskar. Det skulle säkra upp skyddet för arbetstagaren rejält, säger Kauko Leppälä.

Vad ska arbetstagaren tänka på?

– Läs alltid igenom avtalen noga för att kunna veta exakt vad som gäller. Finns det frågetecken kring någonting ska man kontakta sitt fackliga ombud och be om hjälp, säger Kauko Leppälä.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.