Nytt beslut: Kan bli häkte i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården kommer att arbeta för att det ska finnas häktesplatser i Västerås i framtiden. Det handlar om nya platser som inte ska ersätta häktet på Sahlberga.

Den tydliga riktningen från Kriminalvården är nu att ett häkte i Västerås ska byggas, det rapporterade P4 Västmanland under onsdagen. Det ska bli ett så kallat rättscentrum i Västerås vilket innebär att det i samma stad finns polis, domstol, häkte och åklagare.

Det är ännu inte klart när häktet kan stå färdigt eller hur många platser det ska inrymma. Kriminalvårdens presstalesperson Ulf Mossberg säger att bygget kan dra ut på tiden.

– Jag har hört att det ska vara inflyttningsklart 2025 men jag vet hur långt tid det kan ta, säger han.

Det gamla häktet i Västerås stängdes för fem år sen efter en anlagd brand.

Fler platser på Sahlbergahäktet

Det ska även bli fler häktesplatser på Sahlberga i Sala. 2022 ska 44 platser till stå klara. Det handlar om flexibla platser, som kan användas både för häktes- och anstaltverksamhet. I nuläget finns 57 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.