Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör professorn Monica Odlare berätta om hur avloppsvattnet kan bidra till ett klimatsmart samhälle. Foto: SVT

Nytt forskningsprojekt på MDH ska göra avloppsvatten klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar forskare på Mälardalens högskola med att göra avloppsvatten hållbart. Detta genom att utvinna näringsämnen från vattnet så att det blir renare, samtidigt som ämnena kan användas till gödsel.

– Avloppsvatten innehåller inte bara dåliga näringsämnen, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik på Mälardalens högskola.

Ämnen som till exempel kväve och fosfor ska kunna utvinnas ur avloppsvattnet för att i form av gödsel kunna göda ett mer hållbart jordbruk. Men även själva avloppsvattnet ska kunna bli renare med hjälp av den här processen enligt Monica Odlare.

– Slutstationen för avloppsvattnet är ju Mälaren. Om vi får ett renare vatten så kostar ju det mindre pengar och energi att rena till dricksvatten, säger hon.

I klippet får du höra Monica Odlare, professor i miljöteknik, berätta mer om hur avloppsvatten kan leda till ett mer klimatsmart samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer