– Vi ser föräldrar som är lättade över att få vara hela familjen tillsammans, annars har vi kunnat se en stressad partner som känner att den inte räcker till då barn och mor inte vårdas med varandra, berättar Hanna Niemelä och Ann-Sofie Sekobon i klippet. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Nytt projekt på neonatalen ska gynna anknytningen: ”Både föräldrar och barnen mindre stressade”

Publicerad

Barn som föds mycket för tidigt eller är sjuka ska inte separeras från sina föräldrar i förlossningssalen. Det går projektet “Nollseparation” ut på som personalen på Västmanlands sjukhus Västerås neonatalavdelning ägnar sig helhjärtat åt. 

– Det finns så många fördelar med det här, både för barnen och föräldrarna. Men även för oss då vi har nöjda och mindre stressade patienter, säger sjuksköterskan Hanna Niemelä. 

För att satsningen skall fungera behövs det personal dygnet runt som vid behov kan vara på förlossningen tillsammans med familjen istället för att ta in barnet till neonatalavdelningen direkt. 

– Vi har behövt anställa fler personer och skaffat portabel utrustning. På så vis kan bebisen vara med mamman och partnern behöver inte springa mellan olika salar för att se hur kvinnan respektive barnet mår, säger Ann-Sofie Sekobon, enhetschef på neonatalavdelningen. 

– Tyvärr kommer vi dock inte kunna följa projektet till 100 procent för ibland är barnet för sjukt eller föds alldeles för många veckor för tidigt för att det ska vara patientsäkert att vara kvar hos mamman, tillägger hon. 

Vilka resultat har ni sett att det här ger? 

– Vi har ingen statistik på det men vi upplever att barnen tillfrisknar fortare eftersom vi skriver in färre barn med andningsstörning, säger Hanna Niemelä. 

I klippet ovan berättar Ann-Sofie Sekobon och Hanna Niemelä om deras nya arbetssätt och fördelarna med det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.