Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Köpings förvaltningschef Thomas Karlsson om hur det nya digitala säkerhetssystemet ska skydda mot hot och våld i Köpings skolor. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Nytt säkerhetssystem på skolor i Köping – ska skydda vid hot och skoldåd

Uppdaterad
Publicerad

Inför skolstarten inför Köpings kommun ett nytt digitalt säkerhetssystem till skolorna. Systemet är tänkt att skydda personal och elever under ett pågående skoldåd. Något som Bbl/AT har berättat om tidigare.

– Det görs i förebyggande syfte efter tidigare tragiska händelser i Sverige, säger Thomas Karlsson, förvaltningschef i Köpings kommun

Bara det senaste året har Sverige sett tre skoldåd, senast i mars på gymnasieskolan Malmö latin, då två lärare dog.

Det har fått Köping att agera. Det nya säkerhetssystemet i Köping handlar bland annat om en app där man ska kunna slå larm till kollegor och nå all nödvändigt personal och blåljustjänst vid brand, hot eller pågående våld.

– Jag tror att en incident brukar vara mellan 5-10 minuter i snitt. Då är det viktigt att kunna nå varandra, säger Thomas Karlsson, förvaltningschef i Köpings kommun.

”Vi har haft incidenter”

Samtidigt säger gymnasieskolchef, Anna Ulfves, att enkäter visar att elever i Köping upplever skolan som mycket trygg.

– Men vi har haft incidenter, vi har haft stölder eller skadegörelse på kvällarna och det vill vi inte acceptera, säger Anna Ulfves.

Ser satsningen som nödvändig

Enligt Thomas Karlsson är kostnaden för appen upp till 200 000 kronor årligen.

Är det här nödvändigt, med tanke på kostnaderna?

– Jag tror att det viktigaste som finns är att vara förberedd. Konsekvensen av sådana här händelser är så otroligt tragiskt och det går inte att sätta en prislapp på det.

I klippet kan du höra mer om säkerhetssystemet och varför det införs på Köpings skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.