Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre fjärdedelar av Arbogas nya styre, Martin Nyqvist (SD), Jonna Lindman (M) och Rahaf Ramdo (KD). Foto: Hanna Eklund

Nytt styre i Arboga – högerkoalition i minoritet

Publicerad
Val 2022Valresultat

Idag presenterade Arboga vilka partier som tar makten efter valet. Det blir ett högerlett minoritetsstyre bestående av M, SD, KD och L, som kommer att behöva stöd av andra för att få igenom sin politik.

– Vi tycker att det är tråkigt att Centerpartiet valde att inte vara med oss och bilda majoritet, men vi tror att vi kommer att få stöd i sakfrågorna, säger Jonna Lindberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Efter nästan hundra år av Socialdemokratiskt styre tog en koalition av sju partier, med Moderaterna i spetsen, över makten i Arboga 2016. Nu står det alltså klart att den politiska ledningen tar ännu ett kliv åt höger.

Hur kommer det märkas att SD för första gången sitter på styrande position i Arboga?

– Det kommer att märkas, vi ska göra centrum bättre och mer levande och få skolan att höja sig några snäpp, säger Martin Nyqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Inget av partierna säger sig vara oroligt för att inte komma överens.

– Vi ser fram emot att samarbeta och viktiga frågor för oss är ungdomar och alla människors lika värde, säger Rahaf Ramdo, gruppledare för Kristdemokraterna.

En omtalad fråga inför valet var den gamla idrottsplatsen Sturevallen.

– Frågan om Sturevallen har fått för stora proportioner, klart att den ska utvecklas men det måste få ta tid, kanske blir det inte klart förrän efter nästa val, säger Jonna Lindberg (M).

I klippet träffar vi representanterna (utom Liberalerna som inte hade möjlighet att vara med) för det nya styret i Arbogas rådhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet