Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Sex års fängelse för brand på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som stått åtalad för grov mordbrand på asylboendet Westsura herrgård dömdes på tisdagen av Västmanlands tingsrätt till sex års fängelse.

Det var den 7 juli i år som mannen, som var boende på asylboendet, tände eld på tidningspapper och gardiner i en av herrgårdens flyglar som fungerar som asylboende. Branden spred sig snabbt och räddningspersonal från tre brandstationer, Surahammar, Hallstahammar och Västerås, samt sex polispatruller, larmades till platsen.

Erkände i förhör

Flera personer fanns i byggnaden när branden startade men de kunde själva ta sig ut och klarade sig utan skador. 28-åringen däremot skadades lindrigt och fördes i ambulans till sjukhus. Polisen meddelade senare att mannen gripits misstänkt för att ha anlagt branden.

Omfattande utredning

Efter en omfattande utredning med ett trettiotal vittnesförhör och en teknisk undersökning meddelade tingsrätten på tisdagen domen. 28-åringen döms till sex års fängelse för att ha anlagt branden som riskerade flera människors liv och förstörde byggnaden från 1600-talet. Han utvisas också från landet och förbjuds att återvända.

Tog tillbaka erkännandet

28-åringen erkände vid de inledande förhören att det var han som startade branden och att han gjorde det för att han mådde psykiskt dåligt. Vid senare förhör tog han dock tillbaka erkännandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.