Ralf Andersson, ordförande Polisförbundet Västmanland. Foto: Robert Gustavsson/SVT & Fredrik Sandberg/TT

Ökat hat och hot mot poliser i region Mitt – och deras anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften, 45 procent, av poliserna i region Mitt uppger att de under det senaste året utsatts för hot, våld eller trakasserier.

– Samhällsbilden har dramatiskt förändrats och inte bara mot oss men vi är i första linjen som möter det, säger Ralf Andersson, ordförande Polisförbundet Västmanland.

244 poliser inom polisregion Mitt, där Västmanland ingår, har svarat och 64 procent av dem uppger också att våldet blivit grövre och en tredjedel menar att våldet sker oftare de senaste fem åren. Det visar en undersökning som Polisförbundet gjort.

– Utanförskap och problemområden har ökat i hela landet. När jag började som polis fanns bara Rinkeby och Rosengård. Nu finns det massor av problemområden. Hotbilden har skruvats upp på den låga och höga nivån. Den höga nivån kan vara skottlossning mot bostad till exempel och den låga nivån kan vara “jag vet var dina barn går i skola“, säger Ralf Andersson, ordförande Polisförbundet Västmanland.

Polisbrist i yttre tjänst

En av tio säger att även deras familj blivit utsatta för hot, våld eller trakasserier det senaste året på grund av deras arbete som polis. Nio av tio poliser i region Mitt anser att det sällan eller aldrig finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att på bästa sätt hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor.

– Samhällsbilden har dramatiskt förändrats de senaste 5-10 åren och inte bara mot oss, men vi är första linjen. Samhället totalt behöver snäppa upp även för socialtjänsten, skolan, säger  Ralf Andersson.

Polisförbundet kräver förändring

Nu kräver Polisförbundet bland annat att arbetsgivaren fortsätter satsningar för rekrytera fler poliser, att det anställs fler administratörer som avlastar poliser. Man vill även se skärpta för våld och hot mot tjänstemän och att rätten till kränkningsersättning stärks.

– Polisen kan aldrig vara effektivare än vad de politiska besluten medger. Vi jobbar på så gott vi kan oavsett vad som beslutas, men att inte göra något åt detta är ingen önskvärd situation för någon, säger Ralf Andersson, ordförande Polisförbundet Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.