Marjatta Ericsson har fågelskådat i flera år och nu under pandemin har hon märkt att många fått upp ögonen för hennes hobby. Foto: Caroline Slotte / SVT

Ökat intresse för fågelskådning: ”Du kan träffa folk på ett coronasäkert sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Många spenderat mer tid ute i naturen under pandemin och det har resulterat i ett ökat intresse för fågelskådning. Föreningen Rapphönan Västmanland, som är en del av Västmanlands Ornitologiska förening, har märkt av det ökade intresset genom att fler hör av sig till dem och vill engagera sig.

Nya människor rör sig ute i naturen och på sociala medier är det många som hör av sig och vill delta på fågelskådningsaktiviteter. Marjatta Eriksson sitter med i styrelsen för Rapphönan Västmanland som är ett lokalt närverk för kvinnor och hon har märkt av denna förändring under pandemiåret. 

– Jag tror man har mer tid nu och så har man ett intresse för fåglar. Man kanske hör något som piper eller ser något som man inte sett förut och blir nyfiken, säger Marjatta Ericsson, som själv gillar att vara ute och fågelskåda. 

Marjatta Ericsson menar att charmen med att fågelskåda är att få vara ute i naturen och upptäcka nya platser i närområdet som man annars inte skulle upptäckt. Dessutom är det en bra aktivitet under rådande omständigheter. 

– Att fågelskåda under pandemin är superbra. Du kan träffa folk på ett coronasäkert sätt, samtidigt som du får vara ute och röra på dig, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.