Foto: Robert Gustavsson/SVT

Oklart om tomt HVB hem kan lösa bostadsbristen för hemlösa unga i vinter

Uppdaterad
Publicerad

HVB-hemmet står tomt men kommunen betalar för det, berättar Magnus Uhlin från Stadsmissionen. Flera frivilligorganisationer i Västerås föreslår nu att kommunen ska låta dem hyra boendet. Men det är inte så enkelt, menar kommunen.

Vid ett möte förslog nyligen flera frivilligorganisationer i Västerås att kommunen ska låta dom överta möjligheten att hyra boendet via vad de kallar ett nollsummespel för skattebetalarna. Men kommunen menar att det inte är fullt så enkelt.

I Västerås finns en 20-tal hemlösa unga som enligt frivilligorganisationerna blivit hemlösa i väntan på tillstånd att stanna och studera enligt den sk gymnasielagen. Idag arbetar frivilligorganisationer i Västerås som Stadsmissionen, Röda Korset och Svenska kyrkan loch frikyrkorna med att hjälpa de hemlösa unga med mat och boende akut.

De nya hemlösa

– Det börjar bli riktigt kallt och det är tufft för de unga att spendera hela dagarna med att hitta någonstans att sova. Det är svårt för dom att sköta sin skolgång och klara av att leva ett vanligt liv. Men just nu är det kylan vi oroar oss mest för. Det säger Magnus Uhlin direktor för Stadsmissionen i Västerås.

I nuläget klarar de frivilliga att få fram pengar till mat, busskort, kläder och tillfälliga sovplatser men de vill försöka få till en mer permanent lösning över vintern och de månader som tillståndsprocesserna tar.

–I första skedet handlar det om den period där Migrationsverket behandlar ansökningarna men sedan följer en period på upp till ett par månader innan den unge har fått sitt personnummer och kan börja ansöka om studiemedel, ställa sig i bostadskö osv. För att göra allt det behöver man också en adress.

Hoppas få föreningsbidrag mostsvarande hyran

Organisationerna har lagt fram ett förslag till kommunen om att få ta över ett nedlagt HVB hem. Kommunen har idag enligt Magnus Uhlin en hyra för boendet och organisationernas förslag är att kommunen hyr ut boendet till dom genom att ge dom ett tillfälligt föreningsbidrag på samma summa. Men det är tveksamt om det går att göra så menar Ann-Louise Molin Östling(S) som är ordförande i individ och familjenämnden i Västerås.

–Det är jag inte säker på att det skulle gå att göra. Det är en stor kostnad för kommunen. Det här var organisationernas eget förslag. Med på mötet hade vi också med oss tjänstemän som jobbar med civilsamhället och företag. Där kom det också upp ideer om att civilsamhället kanske kan söka samverkanspartners utanför kommunen för att få ihop till den här kostnaden.

– Jag kan inte lova något föreningsbidrag och en lösning kring detta kommer troligen inte att ske inom Individ och familjenämnden med tanke på det underskott som vi har. Utan då måste vi försöka titta vidare vad vi kan göra. Det är olika delar av kommunen som måste ta ställning till detta.

Besked tidigast 20 december

Kommunen menar också att det handlar om mer än bara själva hyran att ta ställning till. Det finns juridiska ställningstaganden att göra.

–Kan vi tillexempel lämna ett kontrakt vidare? Vi måste ta reda på hur det ser ut med detaljerna kring detta så att det blir rätt, säger Ann Louise.

Enligt Ann-Louise behöver kommunen kontakt med fastighetskontoret för att kontrollera statusen på det nedlagda boendet. Det kan tillexempel vara på väg att hyras ut då fastighetskontoret har i uppdrag att leta nya hyresgäster för kommunen. Sedan ska nämnden eventuellt fatta beslut i någon form i frågan och nästa nämndsammanträde är planerat till den 20 december.

Vad säger då Stadsmissionen om möjligheterna att själva hitta finansieringar till hyran?

– Jag skulle gissa att det handlar i storleksordningen en halv miljon kronor för att lösa detta i 6 månader. Det är pengar som är svåra för oss att få ihop. Vi samlar in pengar för att få ihop till mat, medarbetare som jobbar med ungdomarna, busskort, läxhjälp och samtalsstöd. Det klarar vi på egen hand men till hyran behöver vi hjälp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De nya hemlösa

Mer i ämnet