En övervakningskamera påverkade tjejerna och killarna i forskningsprojektet, fast på olika sätt visade det sig. Bilden till vänster har en av ungdomarna tagit. Foto: SVT/Privat

Forskare vill skapa kontakt mellan ungdomar och politiker – med en app

Publicerad

Via en app i telefonen har ungdomar i åldern 16-19 år boende i polisens definierade utsatta områden i Västerås och Eskilstuna tagit bilder på vad de anser vara positivt respektive negativt i deras närhet. Forskningen är gjord av forskare på Mälardalens högskola, som vill upprätta en förbindelse mellan boende och politiker.

Forskarna Terence Fell, lektor i statsvetenskap, och Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola, har samlat data från ungdomar i så kallade utsatta områden. Ungdomarna fick gick gå en promenad i sitt bostadsområde och fotograferade saker de gillade eller ogillade.

– När killarna fotade övervakningskameran beskrev de att de inte gillade den och kände sig övervakade. I tjejernas beskrivning framgår det hur mycket de tycker om kamerorna, de kände sig trygga. Vi vet att nån övervakar om det skulle hända något, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap på MDH.

Upprätta förbindelse

Tanken med forskningen är enligt Terence Fell att hitta ett sätt där de boende i områdena ska kunna berätta för de styrande politikerna vad som är viktigt för dem.

– Det vi gör är att upprätta en förbindelse mellan de som bor i området och de ansvariga politikerna, säger Terence Fell, lektor i statsvetenskap på MDH.

När är det bra att använda sig av den här metoden då?

– När man utvecklar nya stadsdelar kan det vara bra att fånga medborgarnas engagemang. Till exempel betydelsen att behålla grönområden, parker och ge plats för planer, säger Katarina Bälter. 

Projektet har finansierats av Samhällskontraktet som är ett samarbete mellan MDH, Eskilstuna ​kommun, Västerås stad, Region Sörmland och ​Region Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.