”Ibland måste vi göra sådana här lösningar för att få verksamheten att fungera.” Hör omsorgschefen Lena Bergman om att en ur äldreboendet Björkängens nattpersonal lånas ut. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Omsorgschefen om nattupplägget på Björkängen: ”Har inte skett några avvikelser”

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger under en och samma natt måste personal på äldreboendet Björkängen lämna huset för att stärka upp i annan verksamhet. Under tiden blir en avdelning utan personal fysiskt på plats på själva avdelningen. Ett upplägg som inte kommunicerats till varken boende eller anhöriga.

– Den informationen är inget vi går ut med eftersom vi tar ansvar för verksamheten, säger Lena Bergman, omsorgschef.

Upplägget att en ur äldreboendet Björkängens nattpersonal ska stärka upp vid behov på kommunens korttidsboende infördes vid pandemins början enligt Lena Bergman.

– Vi valde att införa det då för att minska riskerna för att få in smittan på våra boenden. Vi ville inte att nattpatrullen, som är ute och träffar brukare i sina egna hem, skulle in på kortis. 

Kommer tas bort – men användas ibland

Enligt Lena Bergman är tanken att upplägget nu ska upphöra vid årsskiftet eftersom vaccinationsgraden bland de boende är hög.

– Men det kommer fortfarande vara så att man kommer behöver hjälpa till ibland. Så att lova att det inte sker kan jag inte.

”Ibland måste vi göra sådana här lösningar för att få verksamheten att fungera.” – hör omsorgschefen Lena Bergman bemöta kritiken i klippet ovan.

Tipsa SVT Västmanland om äldreomsorgen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.