När Lisa Söderström skulle disputera på undernäring hos äldre fick institutionen ta in ordningsvakter för att säkra disputationen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nämnde LCHF i forskning – utlöste hatstorm på nätet

Uppdaterad
Publicerad

När Lisa Söderström skulle disputera på undernäring hos äldre fick institutionen ta in ordningsvakter för att säkra disputationen. I ett pressmeddelande hade Lisa Söderström nämnt ordet LCHF i samband med sin forskning och det utlöste en hatstorm på internet.

– Jag visste verkligen inte att det här var ett så känsligt område.

Den 26 februari i år disputerade Lisa Söderström på undernäring hos äldre. Inför disputationen skickade hon och Centrum för klinisk forskning i Västerås ut ett pressmeddelande. Bland annat skrev Lisa Söderström en kommentar runt en av delstudierna som visade på att om man hade ett högt fettintag i medelåldern och i äldre åldrar så hade man en ökad risk för undernäring tio år senare.

– Jag skrev då att de här resultaten är intressanta med tanke på att många personer idag äter en kost med en hög andel fett, till exempel LCHF-kost, säger Lisa Söderström.

Beskylld för att vara köpt

Med ordet LCHF följde en mängd mail och diskussioner satte fart på internet. Hon blev beskylld för att vara köpt av sockerindustrin och för att sprida falsk information. Till slut var kritiken så massiv att disputationen hotades.

– De skrev att de skulle komma och ifrågasätta mig på min disputation. Det är i och för sig bra, en disputation är till för allmänheten. Men det var så många och så mycket osakliga och negativa kommentarer att vi kände att hela disputationen hotades, säger Lisa Söderström.

– Jag försökte bemöta de här personerna, men jag fick inget som helst gehör. Det var ingen som var intresserad av vad jag egentligen hade forskat om. Forskningen handlade inte ens om LCHF, fortsätter hon.

Kallade in ordingsvakter

Från Centrum för klinisk forskning i Västerås kontaktades säkerhetsavdelningarna på Uppsala universitet och landstinget. Disputationen skulle hållas i landstingets lokaler och man beslöt att köpa in två ordningsvakter för tillfället.

– Nu blev den här disputationen lugn och man ska kanske inte övertolka situationen. Men säg att det här blir ett mönster, då har vi ett problem, säger Mats Enlund som är chef på Centrum för klinisk forskning i Västerås och som också var den som ansvarade för säkerheten runt den här forskningspresentationen.

– Kritiken rör mig inte längre, säger Lisa Söderström, men just när jag var mitt uppe i det kretsade alla mina tankar runt hur jag skulle hantera hatet.

Kan påverka forskningen

Om ni skulle skickat ut pressmeddelandet idag, hade ni valt bort det lilla ordet LCHF?

– Uppenbarlig upplevdes det här som en provokation för vissa även om det inte alls var menat så. Det finns inget i den här forskningen som är en attack på LCHF, säger Mats Enlund.

Men skulle ni valt bort ordet om ni skulle skicka pressmeddelandet igen?

Mats Enlund tänker efter innan han till slut svarar:

– Ja, kanske det, jag vet inte riktigt. Det är svårt att säga.

Då har det ju påverkat hur ni presenterar forskningen?

– Ja i så fall har det det, säger Mats Enlund.

– Jag vet inte hur jag skulle hantera det om jag fick göra om det, men det är ju positivt att det blir en debatt runt det här, säger Lisa Söderström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer