Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teamledare Linda Lindgren och fältande socialsekreterare Erik Reidemar håller i flera föräldramöten där de berättar om ökningen av nyrekrytering av unga in i kriminalitet. Foto: Caroline Slotte/SVT

Oro för att elever rekryteras av kriminella i Västerås – erbjuds hundralappar för uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Fältande socialsekreterare i Västerås har sett en ökad rekrytering av unga in i kriminalitet, och med anledning av det väntas nu flera föräldramöten med fokus på ämnet.

De fältande socialsekreterarna ser en ökning av kriminellas rekrytering av unga. Ökningen blir ännu tydligare när sommaren kommer och barn och unga är ute på ett annat sätt än under vinterhalvåret, menar Linda Lindgren som är teamledare för fältgruppen.

– När det blir varmt kommer alla ut och då kan problematiken öka. Att väldigt unga rekryteras är unikt och har ökat i hela staden, men det är inte unikt för vissa områden, förklarar hon. 

Erik Reidemar, som är en av de så kallade ”fältarna” i kommunen, hoppas att föräldrarna tar till sig den information de förmedlar på mötena. 

– När vi professionella, inom socialtjänsten och inom polisen, berättar om en oro vill vi att man tar det på allvar. Vi vill verkligen nå ut till föräldrarna, säger han. 

Reaktionerna som kommer på föräldramötena är positiva, men många är också förvånade över hur verkligheten ser ut, menar Reidemar. Vidare menar han att varningstecken att hålla utkik efter hos sina barn är bland annat hög skolfrånvaro och om barnet kommer hem med nya samt dyra prylar. 

Hör fältarna berätta om varför föräldramötet hålls på vissa skolor och om vad de kriminella lockar barnen med i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.