Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oro för runstenen i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Grus och vatten håller på att förstöra runstenen som står utanför Sockenkyrkan i Sala – det larmar entusiasten Mats Köbin om. Han har nu kontaktat Länsstyrelsen i frågan.

Runstenen i fråga restes under den senare delen av 1000-talet och omnämner personer som bodde i Sala på den tiden.

– Det är en av Sveriges vackraste runstenar, säger Mats Köbin, ordförande i Sala-Heby Vikingavänner.

Stenen är inmurad i kyrkväggen, och det har diskuterats politiskt om den borde plockas ut för att ge den mer uppmärksamhet. Efter beslut i kommunfullmäktige är planen att göra en kopia på stenen och placera den i parkmiljö.

Skaver mot gruset

Men Mats Köbin oroar sig för att originalstenen kommer att förstöras som den ligger nu.

– Den har varit delvis begravd under marken. Vi tryckte på om att det inte var någon bra lösning, så då grävde man ut ett smalt dike. Men man ser att runorna ligger och skaver mot gruset. Det smala diket gör att det samlas fukt, som i sin tur gör att växtlighet slår rot där, säger han.

Fri yta framför

Det bästa skulle vara att skapa en fri yta framför stenen, enligt Mats Köbin. Han har nu kontaktat Riksantikvarieämbetet, som i sin tur har lagt frågan på Länsstyrelsens bord.

Kyrkan svarar i en kommentar på facebook att de kommer att titta på detta och se om det går att göra något åt det under hösten.

Men Mats Köbin, som säger att han har påtalat detta för kyrkan i många år, är besviken.

– Vi tycker att det är upprörande att kyrkan är så långsam. Om ingenting görs gränsar det till fornlämningsbrott, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer