”Barn har varit nära att bli påkörda” – hör boende berätta om trafiksituationen på Öster Mälarstrand. Foto: Jenny Berggren/SVT

Trafiken på Öster Mälarstrand ska mätas

Publicerad

Efter att ha jobbat i ett par års tid för en säkrare trafikmiljö har nu boende på Öster Mälarstrand i Västerås fått visst gehör hos kommunen. Idag var en grupp ute och tittade i området. – Vi behöver gå vidare med att göra trafikmätningar, säger Västerås stads gatuchef

I takt med att Öster Mälarstrand i Västerås vuxit med fler bostäder, verksamheter och turistmål har också folk och bilar i området blivit fler, framförallt sommartid. Det enligt boende som menar att trafiksäkerheten behöver förbättras.

– Det kändes väl ändå som att små och mindre åtgärder, det kanske man skulle kunna få till inom en rimlig tid, säger Anna Burwall Karlsson, en av de boende i området, efter mötet med kommunens tjänstemän.

Jobbat för ett möte i området

I ett par år har en del av dem jobbat för att uppmärksamma kommunen på – vad de menar – börjar bli en ohållbar situation. Bland annat via skrivelser, mail och telefonsamtal, medborgarförslag och svar i boendeenkäter.

Linnéa Viklund, gatuchef på Västerås stad

På tisdagen besökte tre av kommunens tjänstemän området. En första översyn boende länge efterfrågat.

– Vi behöver göra både hastighetsmätningar och flödesmätningar här i området. Det är någon enstaka mätning gjord, men nu när området blivit så pass etablerat då är det dags att göra en liten insats, konstaterar Linnéa Viklund, gatuchef Västerås stad.

– Utifrån att vi sen vet hur mycket trafik det handlar om och också vilken hastighet de håller, så kan vi gå vidare och titta på om det eventuellt behövs åtgärder, fortsätter hon.

”Äntligen”

Mätningar av det här slaget är vanliga berättar hon. På Öster Mälarstrand planeras de till i vår, något som boende uppskattar.

– Vi är glada och känner att äntligen har vi fått till en dialog! Det är ju det vi har velat hela tiden. Och det känns som att gatuchefen, Linnéa, också lyssnar, säger Anna Burwall Karlsson, en av de boende i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer