Foto: SVT/Arkiv

Otillräckligt brandskydd på häktet

Uppdaterad
Publicerad

Både arresten och häktet i Västerås stängdes under tisdagen, tidigare i veckan eftersom det är fel på det automatiska brandlarmet. De 26 intagna har tvingats flytta till närliggande häkten under tiden som räddningstjänsten och brandlarminstallatören hjälper till att åtgärda problemen.

Det var i slutet av september som en man i 40-års åldern tände eld på sina kläder inne i en fyllecell då man märkte att någonting inte stämde. Upptäckten i häktet gjorde man den 8 oktober efter att en man startade en brand genom ett elektriskt element.

– Det är mycket allvarligt att vi inte har ett fungerande brandskydd. Men jag tycker att vi har hanterat situationen väldigt bra. Vi har upptäckt brister i vårt brandskydd och vi har vidtagit åtgärder därefter, säger Pernilla Vikström, häkteschef för Västerås och Uppsala.

Både arresten och häktet i Västerås står därför tomma och polisen som dagligen använder arresten för frihetsberövade måste nu resa till Köping och Sala istället där förvaringen kan ske.

Det är oklart när häktet kan tas i bruk igen. Ett besked hoppas Pernilla Vikström kunna ge under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.