Den lilla karpfisken Sandkryparen Foto: Linda Nyman/Artdatabanken, SLU

Ovanlig fisk upptäckt i Sagån: ”Så sensationellt”

Uppdaterad
Publicerad

En mycket ovanlig upptäckt av fisk har gjorts i Sagån, som gränsar mellan Västmanlands och Uppsala län. Man har nämligen funnit dna från den lilla karpfisken Sandkryparen.

Sandkryparen är en mycket ovanlig karpfisk. Den är fredad och rödlistad. Det här är första gången arten påvisats i ett vattendrag i Svealand. Den förekommer annars mer söderut. I Sverige i Skåne, Blekinge och Småland.

– Det är så sensationellt att man nästan måste anta att man har tagit fel, men labbet har trippelkollat, säger Viktor Kärvinge på Mälarens vattenvårdsförbund.

Upptäckten gjordes med så kallat eDNA i vattenprover från Sagån.

Dokumentera själva fisken

– Nu är förhoppningen att kunna verifiera DNA-fynden med att faktiskt hitta fisken i ån, säger Viktor Kärvinge.

Och till det hoppas han på hjälp från den stora gruppen sportfiskare som fiskar i ån.

– Sagån är ett populärt mål för sportfiskare, främst handlar det om mete och nu hoppas vi att fiskeintresserade läser på lite om Sandkrypare och dokumenterar och rapporterar in till oss om de skulle fånga en, säger Viktor Kärvinge.

Riktade elfisken

Men Mälarens vattenvårdsförbund planerar också själva för att försöka hitta Sandkryparen. Till sommaren ska elfisken utföras på flera platser och förhoppningen är att då hitta en individ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.