Hela paketförrådet är överfullt på ICA:s postombud i Hallstahammar. Utöver paketen där är det ytterligare åtta stora vagnar med försändelser i lagret som väntar att få plats i hyllorna. Foto: Melker Blomberg/SVT

Långa köer och trånga lager när paketmängden ökar – ombudets oro: ”Måste kunna göras på ett tryggt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemins start har e-handeln ökat successivt. Nu är antalet paket så pass stort att postombuden måste hitta nya lösningar.

– Det vi får höra hela tiden på presskonferenser är att man ska handla på nätet för att minska smittspridningen. Men ingen verkar tänka på postombuden, som oftast är i små butiker, som sedan måste kunna hantera paketmängden och köerna som uppstår när folk hämtar sina varor, säger butiksföreståndaren Marie Söderberg som jobbar på Ica-butiken i Hallstahammar.

Ökning med 50 procent

Hon berättar att antalet paket har ökat markant sedan april på grund av pandemin. Nu är det en ökning på drygt 50 procent.

– Med tanke på Black Friday och julhandeln så kommer ökningen att bli ännu större, säger Marie Söderberg.

Ansökt om tillstånd för stort tält

För att kunna hantera paketmängden och de många människorna som kommer för att hämta ut paketen har Marie Söderberg nu ansökt om tillstånd att sätta upp ett stort tält utanför Ica-butiken där postudelningen ska ske.

– Tanken är att folk kan hålla avstånd med hjälp av ett köstystem som vi vill införa. Visst blir det kyligare att vänta där än inne i butiken men vi kan åtminstone erbjuda ett tak över huvudet då, säger Marie Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.