Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pandemin guldgruva för vårdcentraler i Västmanland Foto: SVT

Pandemin guldgruva för privata vårdcentraler i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Att corona betyder krona har blivit uppenbart för ägare av privata vårdcentraler i Västmanland. SVT har tittat närmare på några av mångmiljonvinsterna som gjordes under 2021.

Det är inte första gången SVT Nyheter Västmanland granskar miljonvinster på privata vårdcentraler som drivs med offentliga medel, men den här gången hade något hänt. Ett år stack ut, det var 2021. Så pass att till och med regionens egna vårdcentraler som alltid brukar gå med förlust fick pengar över.

Eftersom många vårdcentraler i Västmanland ingår i stora vårdkoncerner med snårig redovisning bestämde vi oss för att titta på mindre familjeläkarmottagningar, som bara har en eller två ägare. 

Pandemiåret 2021

Kungsörs Vårdcentral var en av de som gjorde störst vinst 2021.

– Ja, jag vet att vi har mycket pengar över för vi får inte hit personal, jag skulle gärna anställa, du vet inte hur gärna jag skulle anställa, säger Ortwin Herterich, en av två delägare.

Vad hindrar dig?

– Alla vill jobba i större städer, jag har letat med ljus och lykta och varit på regionen och försökt få hjälp, det är absolut inte en pengafråga.

Vinsten på mer än 13 miljoner kronor förde ägarna över till ett moderbolag. Allt utom drygt 100 000. Men Ortwin Herterich säger att pengarna ändå finns kvar, redo att användas:

– Alla vårdcentraler har gått jättebra under pandemin, men det var ju bara en tillfällig grej, vi kommer att behöva pengarna.

Den senaste årsredovisningen, för 2022, visar en vinst på 9 miljoner kronor och en överföring på 8,8 miljoner kronor till moderbolaget.

På längre sikt

De senaste tre åren har ägarna till vårdcentralen i Kungsör satt över 31 miljoner till moderbolaget, varifrån de delat ut 15 miljoner kronor. På samma tid har två vårdcentraler i Arboga gjort aktieutdelningar på fjorton miljoner kronor var.

Ingen av ägarna till vårdcentralerna i Arboga vill svara på frågor.

De undersökningar om nöjdhet och tillgänglighet vi hittat visar att de tre privata vårdcentralerna vi granskat i Arboga och Kungsör gör ett bra jobb.

I klippet gör vi en tillbakablick och pratar med  ägaren till vårdcentralen som gjorde en vinst på mer än 13 miljoner under ett år.

Familjeläkarna i Arboga AB (Grindberga)

Listade patienter: 7000

Omsättning 34,4 mnkr

Vinst 9,9 mkr (29%)

Aktieutdelning 6 mnkr

OBS Familjeläkarna i Arbogas årsredovisning gäller andra halvåret 2021 och första 2022.

Åbågens Vårdcentral AB

Listade patienter: 7800

Omsättning 37,6 mnkr

Vinst 10,7 mkr (28%)

Aktieutdelning 8,2 mnkr

Kungsörs Vårdcentral AB

Listade patienter 7500

Omsättning 39,5 mnkr

Vinst 13,5 mkr (34%)

Koncernbidrag 13,3 mnkr

Källa: Bolagens årsredovisningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.