Efter att Kalla fall gruppen utrett mordet på politikern Pär Axelsson på nytt landar de i slutsatsen att Axelsson dog på ett naturligt sätt: ”Han blev aldrig mördad” Foto: SVT

Polisen:”Pär Axelsson mördades aldrig” – efter 18 år läggs mordutredningen ned

Uppdaterad
Publicerad

Det var skadorna på den socialdemokratiske politikern Pär Axelssons hals som gjorde att polisen för 18 år sedan misstänkte att han strypts till döds i sin lägenhet på Gunillbogatan i Västerås. Skador som i dag har omvärderats. Polisens kalla fall grupp har kommit fram till att Axelsson dog naturligt.

Hur kommer det sig att man inte kommit fram till det här tidigare?

– Det vet jag inte helt ärligt. Jag tror att anledningen till att man misstänkt mord har med uppgifter som kommer från obduktionen att göra. Men jag vill inte gå in på detaljer i obduktionen med hänsyn till de anhöriga.

Det blev en riksnyhet när den socialdemokratiske politikern Pär Axelsson hittades död i sin lägenhet på Gunillbogatan den 4 augusti 2002. Han låg på golvet i köket och hade flera märkliga skador på sin kropp, men inga tydliga tecken på yttre våld. Obduktionen visade att Axelsson antagligen blivit utsatt för någon form av strypning. Rikskrim kopplades in och de första åren la poliskåren ned stora resurser på att lösa fallet. Trots det hittades aldrig någon gärningsman och förra året hamnade ärendet på kalla fall gruppens bord där Ove Dahlberg arbetar som utredare.

– Vi har läst igenom utredningen framlänges och baklänges och kommit fram till att han måste ha dött av naturliga orsaker, säger Ove Dahlberg.

Ska ha dött vid köksbordet

Dahlberg menar att skadorna på Axelssons kropp kan ha uppstått vid ett fall. Om politikern exempelvis satt vid köksbordet, fick ett plötsligt sjukdomsanfall och slog i strupen när han föll mot bordet. Flera utredare i kalla fall gruppen har granskat ärendet och kommit fram till samma sak.

För att ytterligare pröva sin teori lät de Socialstyrelsens rättsliga råd granska fallet på nytt. Rättsliga rådet är ett självständigt organ med egen beslutsrätt som bland annat kan komma med utlåtanden på begäran av en domstol eller myndighet.

– De tittade på fallet i sin helhet och kom med ett utlåtande som stämmer överens med vår slutsats: Det finns inga tecken på strid. Inga tecken på att han har blivit utsatt för våld. Han sitter vid köksbordet och ramlar ihop.

Det var i våras kalla fall gruppen fick rättsliga rådets utlåtande. De informerade anhöriga om läget och la sedan ned den 18 år långa mordutredningen.

– Vi anser att det är uppklarat.

Fler oupplösta fall

Polisens elva olösta mord är numer bara tio. Under sommaren har kalla fall gruppen tittat närmare på mordet på den 49-åriga kvinnan som gick bort i Hallstahammar 2008 och enligt Dahlberg går det bra även i den utredningen och säger ”Vi är närmare ett gripande idag än vad vi var när vi började titta på det här”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.