Olle Persson (till vänster) och Elisabeth Löf (till höger) arbetade båda nära Pär Axelsson. Foto: SVT/arkiv

Kollegorna om vändningen kring Pär Axelssons död

Uppdaterad
Publicerad

I alla år har Elisabeth Löf trott att hennes gamla kollega Pär Axelsson blivit mördad. När hon nåddes av polisens nya uppgifter, att han inte alls bragdes om livet utan dog naturligt, kände hon lättnad.

– Jag kände ”gud vad skönt”, sen tänkte jag, nu får Pär äntligen frid, säger Elisabeth Löf.

Hon var ordförande i den lokala hälso- och sjukvårdsnämnden och arbetade vid skrivbordet mitt emot Pär Axelsson i gamla landstingshuset på Hålgatan 2 i Västerås i flera år.

Strax efter Pärs död gjordes en omfattande kartläggning av hans umgängeskrets. Många förhördes och involverades i utredningen.

– Man kände ett stort obehag. Men jag är inte arg över att vi fick gå igenom det här. Jag tycker snarare att det är bra att man nu gått till botten med utredningen, att den är avslutad och att alla verkar vara överens om att det var så här det gick till.

Partikollegor och nära arbetskamrater

Olle Persson var ordförande i regionfullmäktige samtidigt som Axelsson var landstingsråd. De arbetade nära varandra under många år.

– Det är bara att acceptera att det tagit så många år innan man kommit fram till det här. Ur familjens synpunkt är det viktigt att få veta hur han dog såklart så det är väl på ett sätt skönt, säger Olle Persson. 

Han känner tomhet efter beskedet om Axlesson men tycker samtidigt att någon gång måste man sätta punkt.

– Det finns paralleller med utredningen om Olof Palme. Det är likadant här. Det finns inga vittnen eller spår. Dörren till altan var inte låst och polisen kom ingenstans. Vi kan inte fortsätta älta det här år efter år.

Både Löf och Persson tror att ett sjukdomstillstånd, vilket är vad polisen kommit fram till, skulle kunna vara orsaken till Pär Axelssons plötsliga död.

– Det här har alltid varit ett frågetecken. Nu kan alla vi  som hade en relation till Pär få ett finare avslut till honom än vad vi hade tidigare, säger Elisabeth Löf. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.