Foto: SVT

Parasportdag för alla

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen anordnade Try it en parasportdag i samarbete med Västmanlands parasportförbund, där alla sporter var anpassade för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

För 13:e året i rad arrangerar Try it gratis aktiviteter för barn och unga. Ungdomsledarna från de olika föreningarna som finns representerade, har gått en speciell utbildning i hur man kan anpassa just deras respektive sport för personer med olika typer av funktionsnedsättning, för att möjliggöra att fler kan delta.

Idag hade alla medverkande chansen att testa på parasport. Aktiviteterna under dagen var framförallt anpassade till barn och ungdomar med funktionsnedsättning, men alla var välkomna att prova på de olika sporterna.

– Man kan prova att åka rullstol här och spela goalball bland annat. Och så har vi anpassat våra aktiviteter till att vara parasportvänliga, säger Frida Johansson från SISU Västmanland.

Bollsport med ögonbindel

Flera medverkande testade på goalball, en bollsport som utövas av synskadade och som är en officiell gren inom Paraolympics, där alla spelare bär ögonbindel. Inuti bollen finns en pingla, så att spelarna kan lokalisera var bollen kastas.

Under dagen fanns även OS-guldmedaljören i kälkhockey, Jan Edblom, på plats som representant för parasportförbundet.

– Idag försöker jag introducera ungdomar för vad parasport är. Bland annat får de testa på att åka rullstol, kanske för första gången i sitt liv, säger Jan Edblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.