Arkivbild. Foto: TT

Patient fick amfetaminliknande läkemedel – ledde till psykosutveckling

Publicerad

Vuxenpsykiatrins öppenvård anmäler en händelse enligt lex maria. En patient hos dem fick en felaktig förskrivning av ett narkotikaklassat läkemedel som bidrog till att patienten utvecklade en psykos.

Patienten fick sin diagnos ändrad efter en läkarbedömning. Den nya diagnosen ledde till att patienten fick behandling med ett centralstimulerande narkotikaklassat läkemedel. Patientens användande av medlet, som var amfetaminliknande, ökade efter en tid, men förskrivningen fortsatte. Inte heller sedan patienten testats positiv för illegala droger stoppades förskrivningen. Det här skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Till slut insjuknade patienten i ett psykostillstånd som krävde tvångsvård. Den felaktiga förskrivningen bedömdes ha bidragit till sjukdomsutvecklingen och det konstaterades även att diagnosen ställts på ett bristfälligt sätt.

Efter händelsen har verksamheten, enligt pressmeddelandet, vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Bland annat ska kraven för diagnos inom området vara högre och ett stramare förskrivningsförfarande ska tillämpas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer