Foto: SVT / TT

Pengar används för att kontrollera en partner i utsatta relationer

Publicerad

Efter jul och nyår brukar polisanmälningar som rör våld i nära relation gå upp. Något som är vanligt, men trots det ganska okänt, är det så kallade ekonomiska våldet.

Länsstyrelsen i Västmanland har med flera aktörer därför tagit fram ett underlag för att kunna sprida och öka kunskapen om ekonomiskt våld i samhället.

Bland annat Kvinnohuset i Västerås har varit med och tagit fram metodstödet som både förklarar begreppet men också berskriver hur man känner igen varningstecknen.

– Vi såg att det här kommer i skymundan för mer akuta våldsformer som socialtjänst och polis behöver lösa fort. Vi vill uppmärksamma aktörer som möter våldsutsatta kvinnor att det här är en del av våldsbilden och att det är viktigt att ställa frågor om just det ekonomiska. Då kan man ge bra råd redan från start, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset i Västerås.

Så kan ekonomiskt våld se ut:

• kontrollera hur partnern använder pengar

• inte tillåta partnern att ha egna pengar

• gömma undan gemensamma pengar

• tvinga partnern att medverka i ekonomiska olagligheter

• se till att partnern får skulder

• förstöra saker, strimla kläder med mera

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.