Flera pensionärer i Hallstahammar känner sig otrygga efter flera fall av väskryckningar. Antal anmälningar har dock inte ökat, visar siffror från polisen. Foto: TT

Efter väskryckningarna – ökad oro bland äldre i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Många pensionärer i Hallstahammars kommun känner sig otrygga efter flera fall av väskryckningar den senaste tiden. Nu ska representanter från polis och kommunen delta vid ett informationsmöte för att ge information och råd kring trygghetsfrågor.

Efter signaler om att äldre i Hallstahammar känner sig mer otrygga än tidigare har en verksamhet som kallas för Seniorglädjen tagit initiativ till en informationsträff för äldre där representanter från polis och kommunen ska prata om just trygghet.

– Det finns framförallt en oro bland de äldre för att vistas utomhus på dagar, kvällar och nätter, säger Lina Marklund som är säkerhetssamordnare i Hallstahammars kommun och ska delta vid mötet.

Flera väskryckningar senaste tiden

Under slutet av 2016 skedde ett flertal väskryckningar mot äldre personer i Hallstahammar. Och trots att det enligt polisens siffror inte har skett någon större ökning av antalet anmälda rån och väskryckningar under förra året jämfört med tidigare år så har händelserna spätt på oron hos många äldre.

– Den här informationsträffen är ett initiativ från verksamheten som jobbar med äldre och trygghetsaspekten har aktualiserats ytterligare efter att vi har haft ett antal stölder och personrån mot äldre under slutet av förra året, säger kommunpolisen Karin Altahr-Cederberg.

”Tar oron på allvar”

Även om statistiken inte pekar på någon ökad brottslighet som riktas mot äldre sett på lite längre sikt, så är det viktigt att ta oron på allvar menar Lina Marklund.

– Det är av absoluta vikt att vi tar det här på allvar att vi jobbar förebyggande för att alla ska känna sig trygga i vår kommun, säger hon.

Bedrägeri ett vanligt brott mot äldre

Under informationsträffen som äger rum 10 januari kommer representanter från både kommunpolis och kommunen att vara på plats för att informera och ge råd om brottslighet för att skapa större trygghet.

Enligt kommunpolis Karin Altahr-Cederberg är det framförallt bedrägerier samt rån och stölder i offentliga miljöer som äldre utsätts för.

– Vi delar ut information som de äldre kan ta med sig hem, men vi kommer också att prata om hur man kan skydda sig mot den typen av brott som äldre riskerar att utsättas för. Till exempel hur man använder sitt kort och vad man ska göra när det ringer på dörren, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.