Pensionärer tvingas låna – för att ha råd med hyran

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skuldsatta pensionärer söker hjälp hos skuld och budgetrådgivarna på Västerås stad – en ny grupp man inte tidigare sett söka hjälp.

– Äldre börjar komma till oss mer och mer, och det är framförallt bostadsmarknaden som ställt till det för många. Vi har en bostadsbrist i Västerås och det är svårt att få tag i lägenheter med låg hyra, säger Anders Karlsson, budgetrådgivare i Västerås kommun.

Han berättar en vanlig historia som pensionärerna ofta har.

– Man har sålt ett hus för att man inte klarar av att sköta det längre. Man flyttar till en lägenhet där månadskostnaden ofta är flera gånger högre än vad man hade i sitt hus. Man gjorde en vinst på husförsäljningen och använder de pengarna till att dryga ut pensionen och ha råd med hyran. Plötsligt tar besparingarna slut och man kanske börjar låna till hyran. Till slut blir situationen ohållbar.

Bidragen räcker inte till

Pensionärer med låg pension har visserligen rätt att söka bostadstillägg via Pensionsmyndigheten, men bostadstilläggen räcker ofta inte till för den här gruppen. Hyror på 10-14.000 kronor är inte ovanliga för en tvåa eller trea idag.

– Problemet är att bostadstilläggen och pensionerna inte har hängt med i prisutvecklingen, säger Anders Karlsson.

Försörjningsstödet är heller ingen lösning för den här gruppen då man ofta kräver att de ska skaffa sig en billigare bostad – men då ställer bostadsbristen till problem istället.

Hos det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer berättar man att lägenheter med billig hyra med bra läge kan ha över 1.000 personer i kö. Samtidigt ser man också hur de billiga och ofta orenoverade lägenheterna i ytterområden som Pettersberg, Bäckby och Råby plötsligt har uppemot åttahundra personer i kö.

Till och med i Skultuna, där man för bara ett par år sedan ofta hade tomt, är det svårt att få en lägenhet idag.

Dödsbon saknar pengar

Mimer för statistik över hur många av deras hyresgäster som inte betalar hyran i tid och till slut hamnar hos inkasso. De för däremot inte statistik över åldern på dessa personer, så det går inte att se i deras system om fler pensionärer har svårt att betala hyran.

Däremot går det att konstatera att allt fler dödsbon saknar pengar till sista hyran.

– Där ser vi en tydlig ökning. På ett år har de fallen faktiskt fördubblats, säger Helen Sundin, Bostadssocial chef på Mimer.

”Vi förstår att det händer saker i livet”

Har man problem att betala hyran är hennes råd att omedelbart ta kontakt med Mimer.

– Har man bott hos oss länge och varit en skötsam hyresgäst och alltid betalat hyran i tid förstår vi också att det ibland händer saker i livet. Det vi kan hjälpa till med är kanske tillexempel en amorteringsplan, säger Helen Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.