Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är i det närmaste katastrof, säger säger Martin Hussein Sätervang om situationen på ortopedoperation i Västerås. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Personalbrist på operationskliniken i Västerås: ”Rädd för att fler kommer sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist på operationsavdelningen kommer att leda till stängda salar och längre köer för de som väntar på operation. Trots att de anställda jobbar övertid, kvällar och helger räcker det inte till, enligt anestesisjuksköterskan Martin Hussein Sätervang.

– Till hösten kommer det att saknas närmare 120 pass på anestesisjuksköterskesidan.

Operationsavdelningen på operationskliniken i Västerås har haft svårt att rekrytera personal de senaste åren. Enligt Martin Hussein Sätervang, som också är förtroendevald för Vårdförbundet, har har många erfarna specialistsjuksköterskor slutat vilket har gjort verksamheten sårbar.

– Krisen kommer inte lösas med bemanningspersonal, vi jobbar tusentalstimmar i övertid för att få alla pass täckta, speciellt kvällar, helger och nätter, säger Martin Hussein Sätervang.

Grundproblem

Sommarbemanningen har Region Västmanland bland annat löst genom att dra ner antalet vårdplatser till ett minimum samt hjälpas åt mellan klinikerna.

– Men det här är ett grundproblem som måste lösas och det gäller inte bara ortopeder utan det gäller sjukvården i det hela, säger Per-Otto Olsson, chefsortoped på Västmanlands sjukhus.

I klippet får du höra mer om personalbristen och ortopedchefens svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.