Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör cheferna om hur personalbristen på sjukhuset i Fagersta drabbar hela länet. Foto: Audrey Erath/SVT

Svårt att rekrytera – då tvingas vårdavdelning på Fagersta sjukhus ha sommarstängt

Uppdaterad
Publicerad

Chefer på medicinkliniken i Fagersta har tidigare signalerat att det är svårt att rekrytera vårdpersonal och att möjligheterna att pendla in till sjukhuset har stor påverkan. Nu tvingas klinikens vårdavdelning till sommarstängt fyra veckor på grund av personalbrist.

– Det har aldrig hänt tidigare, säger Monica Westlund, enhetschef.

Från och med vecka 26 stänger medicinkliniken sin vårdavdelning i fyra veckor.

– Vi har sexton platser totalt, men på grund av sjuksköterskebristen så har vi inte haft alla öppna på ett år. Det har pendlat mellan åtta och tolv vårdplatser, säger Beate Kärrdahl Bedics, biträdande klinikchef.

Ni kritiserar pendlingen hit men säger att ni aldrig behövt stänga tidigare, vad är det som skett den här sommaren?

– Man kanske helt enkelt ställer högre krav som medarbetare, att det ska vara lätt att ta sig fram och tillbaka, än vad man gjort tidigare. Förut kanske man varit mer tolerant, men nu kommit till en gräns där man känner att det får vara nog, att man inte väljer det här, säger Monica Westlund.

I klippet: ”Svårt, men nödvändigt” – hör vilka konsekvenser vårdavdelningens stängning får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.