Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla barn ska stimuleras, men det är allra viktigast i förskola och förskoleklass. Hör rektor Catharina Luthman på Pettersbergsskolan berätta om hur logopeden ska utveckla elevernas språk. Foto: Caroline Slotte/SVT

Pettersbergsskolan i Västerås först ut med att anställa logoped på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Pettersbergsskolan är den första av Västerås kommunala skolor som anställt en egen logoped. Hittills har det endast funnits logopeder kopplade till den centrala elevhälsan.

Det var när lärarna märkte att skolspråket var för svårt för en del elever som diskussionerna började om hur skolan kan göra för att underlätta för dessa elever. Catharina Luthman, rektor på Pettersbergsskolan, kom fram till att skolan behövde mer kompetens. 

– Vi anställde en skollogoped, och redan första dagarna såg hon saker vi inte sett. Det går inte att jobba med språket bara under lektionerna, utan det behöver göras även under rasterna, vid maten och på fritids, säger hon. 

Språket det viktigaste

Eftersom Pettersbergsskolan tillhör ett socioekonomiskt utsatt område får skolan mer pengar än de skolor som inte gör det. Genom att omorganisera i ekonomin kunde skolan därför anställa en logoped. 

Även om Pettersbergsskolan är först ut av skolorna i Västerås att anställa logoped tror rektor Catharina Luthman att det kommer att bli standard inom några år.

– Alla behöver en logoped. Alla skolor. Om fem år finns det skollogopeder på alla skolor. Språket är det viktigaste vi har, spår hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.