Annette Wennerström från kulturföreningen Vi i Viksäng är nöjd med piloten och hoppas att satsningarna blir långsiktiga

Pilotprojekt ska göra Västerås tryggare och mer jämlikt

Uppdaterad
Publicerad

I tre år har försök pågått för att bättre samla och hitta de sociala och kulturella resurser som finns ute i stadsdelarna. Nu har det landat i förslag som kommunen ska ta ställning till i mars.

Mötesplatser, engagerade, information och dialog. Det är grundpelarna i det pilotprojekt som Västerås stad har jobbat med de senaste två åren för att hitta sätt att göra staden ska innebära jämlika förutsättningar, tillit och framtidstro.  Det startade med ett beslut år 2015.

– Vi såg att det finns ett behov av att hitta nya sätt för kommunen att samarbeta med boende, näringsidkare, föreningar och övriga civilsamhället för att öka tryggheten och tilliten i våra kommun- och stadsdelar och ta vara på den kraft som finns hos människor i olika åldrar. Både för att man ska kunna känna sig trygg men också kunna vara med och påverka och ”medskapa” för att utveckla området där man bor,  säger Vicky Skure Eriksson som är ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande, som besluta om frågan mars.

Det projektgruppen har jobbat mycket med är att kartlägga vad varje stadsdel har behov, och sen kartlägga vilka resurser som redan finns genom att vara i stadsdelarna och ha dialog. För Viksängs var en fysisk mötesplats något de ville ha- det blev Hörnet, en lokal på bibliotektet. 

Kommunen en möjliggörare

Syftet med projektet var att testa hur man kan jobba men också att hitta en roll som samordnar  och underlättar ideella krafter.

– Det handlar inte om att kommunen nödvändigtvis ska göra mer saker utan snarare mer effektiva saker, säger Marinana Hede som är en av processledarna för det här pilotprojektet.  Nu finns en slutrapport som den nya nämnden för idrott, fritid och förebyggande ska ta ställning till i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.