Pojken vände sig till skolans kurator som slog larm till polisen. Foto: TT / Ur polisens förundersökning

Planerade att gifta bort sonen – föräldrarna åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojken hörde pappan planera ett bröllop mellan pojken och en okänd flicka. Sonen vände sig då till skolans kurator som slog larm till polisen. Nu åtalas föräldrarna för stämpling till äktenskapstvång.

Polisen slog till mot föräldraparet i deras bostad utanför Västerås en sen kväll i januari. De togs med till polisstationen och pojken togs om hand av socialtjänsten.

Föräldrarna anhölls och har suttit häktade sedan den 8 januari. De nekar till brott.

I förhör har pojken varit tydlig med att han inte vill gifta sig. Han vill gå klart skolan och hans mål är att studera på universitet.

Lever begränsat liv

På förhörsledarens fråga hur det kändes när han hörde telefonsamtalet säger pojken:

– Kände mig rädd och att jag måste stoppa det. Sa att jag inte vill men de sa att vi ska åka.

Pojken har även berättat om att han tvingas leva ett begränsat liv. Han får inte åka till badhuset, inte umgås med kompisar eller gå till ungdomsgården.

Han sitter bara hemma och läser böcker, något han visserligen älskar att göra.

– Men det känns lite tråkigt ibland, säger han till förhörsledaren.

Nekar till brott

Föräldrarna förstår inte pojkens anklagelser och i förhör säger pappan att han är beredd att förlåta sonen. Enligt pappan var anledningen till den planerade resan till det forna hemlandet Bulgarien för att hans svärfar låg för döden.

Mamman har i förhör sagt att hon inte haft något emot att leta efter en lämplig flickvän och blivande fru till sonen men att de aldrig skulle tvinga sonen att gifta sig. Hon tycker dock att han kunde ha träffat flickan och bekantat sig med henne.

I hennes kultur är anklagelserna inte brott och själv anser hon inte att det är konstigt att 15-åringar, eller äldre tonåringar, vill vara tillsammans.

Rättegången mot föräldraparet inleds nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.