Polis åtalad för dubbla sexköp – bevismaterial hittat i polisbilen

Publicerad

När en polis som bytte tjänstebil med en kollega hittade en olåst mobiltelefon med konversationer från misstänkta sexträffar drogs en intern brottsutredning igång. Nu åtalas kollegan för två fall av sexköp i Stockholmsområdet i fjol.

Mannen, som före brottsutredningen arbetat som polis i Västmanland, uppgav först att telefonen var ”smutsig” och hade använts i polisens ”Insats torsk”. Han har sedan ändrat sin version till att telefonen tillhör en kompis.

Bevis i polisbilen

Det var i november i fjol som telefonen hittades i polisbilen. Chefsåklagaren på Särskilda åklagarkammaren, som drivit förundersökningen, stödjer sig förutom telefonchattarna på vittnesuppgifter från kvinnorna samt kontoutdrag och mastuppkopplingar som ska visa att mannen befunnit sig på de aktuella platserna.

Rättegång i september

Mannen stängdes av när utredningen mot honom började, har han själv sagt i de förhör som hållits.

Rättegången i Solna tingsrätt är planerad till slutet av september.

Polisens personalansvarsnämnd har dessförinnan möjlighet att yttra sig om mannens framtida anställning i händelse av en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.