Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En driftig, solidarisk person” Hör 32-åringens släktingar och vänner om hur ”Anna” kunde gå från ett ordnat liv till att vårdas inom rättspsykiatrin, dömd för mordbrand i Västerås. Foto: Privat

Kvinnan som brände ned Ica Haga i Västerås var en välfungerande lärare några månader tidigare

Publicerad

Kvinnan som satte eld på Ica Haga i Västerås på juldagen 2023 var lärare, och jobbade som det så sent som i november. Samtidigt pluggade hon extra till specialpedagog. Nu är hon dömd för mordbrand till rättspsykiatrisk vård.

– Hennes mål var att hjälpa de svaga i samhället, berättar en vän.

Idag sitter den 32-åriga kvinnan, som vi valt att kalla ”Anna”, på anstalt, dömd för grov mordbrand och olaga hot – brott som den rättspsykiatriska undersökningen visar att hon begick under en allvarlig psykisk störning.

– Det är en mardröm att vakna varje morgon och komma ihåg vad som har hänt, och att det aldrig hade behövt bli så här om hon bara hade fått vård, säger kvinnans mamma.

Branden på Ica Haga i Västerås

”Kärleken fanns där”

SVT har träffat vänner och släktingar för att ta reda på mer om hur en tidigare helt ostraffad person med jobb, bostad och ett stort socialt nätverk kunde gå från vad som såg ut att vara ett helt normalt liv till att utgöra en fara både för sig själv och andra.

– Som barn var hon glad, snäll, självständig och gillade att skämta – helt ljuvlig att vara med, säger mamman. Men hon tillägger att dotterns uppväxt inte bara var frid och fröjd.

– Jag var ensamstående och hade under perioder problem med min hälsa, det finns psykisk sjukdom i släkten. Det har givetvis påverkat henne. Kärleken fanns där, men vissa komponenter saknades.

Skrevs ut från psykiatrin utan nycklar och plånbok

Den 30 november 2023 blir ”Anna” för första gången i sitt liv inlagd på en psykiatrisk avdelning för tvångsvård. Vad som händer den kommande månaden är för släkt och vänner obegripligt.

– De skrev ut henne gång på gång – ensam och sjuk, ibland utan vinterjacka, ibland utan plånbok, nycklar och mobiltelefon – till en lägenhet som var helt förstörd och förberedd för brand, säger hennes moster.

– Vi anhöriga involverades inte i vården, samtidigt som ansvaret lades över på oss. Vi förstår inte vart man ska vända sig när psykiatrin inte ställer upp, säger en barndomsvän.

”Den här platsen är i spillror, precis som min dotters liv” – hör släktingarna och vännerna om tiden innan ”Anna” blev tvångsintagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet