Polis åtalas för förolämpning – kallade man ”white trash”-äckel

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Västmanland kallade i samband med en husrannsakan en man för testopundare och white trash-äckel, det hörs på en ljudinspelning. Nu har polisen åtalats för förolämpning alternativt tjänstefel.

I stämningsansökan från särskilda åklagarkammaren framgår att polisens agerande strider mot polisförordningens bestämmelser.

Där står att anställda inom polisen ska ”med beaktande av omständigheterna och situationen agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende”.

Enligt förundersökningen har polisen erkänt förolämpningarna och berättat att dessa sagts av ilska efter att mannen uttryckt sig nedlåtande om polisen och också kallat denne ”snutjävel”.

Polisen har också berättat om att ha tagit ett käkgrepp på mannen för att få honom stilla, och bland annat tryckt upp honom mot väggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.