När en polis avlossat sitt tjänstevapen och en person skadats anmäls alltid händelsen till särskilda utredningar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Man i 25-årsåldern död – sköts av polis i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sköt en man i 25-årsåldern i Sala i samband med ett ingripande under natten till lördag. Mannen fördes till sjukhus där han sedan konstaterades avliden. Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel efter händelsen.

Polisen larmades till centrala Sala vid 02.00-tiden på lördagen. En person hade ringt till polisen och uppgett att hen blivit hotad.

– I samband med ingripandet skjuter polis verkanseld mot den misstänkte gärningspersonen, säger Tobias Ahlén presstalesperson polisen region Mitt.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans. På sjukhuset konstaterades mannen avliden av läkare. Hans anhöriga är underrättade.

Förundersökning om misstänkt tjänstefel

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel. Men ingen är misstänkt i utredningen.

– Rutinen när den här typen av förundersökningar inleds är att drivs de förutsättningslöst, det innebär att man inte delger någon misstanke om brott. Det som utreds är om någon kan misstänkas för brott. Jag vet inte hur många poliser som fanns på platsen, Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten.

När en polis avlossat sitt tjänstevapen och en person skadats anmäls alltid händelsen till särskilda utredningar.

Efter händelsen inleddes även en förundersökning mot den skjutne mannen om grovt hot mot tjänsteman och grovt olaga hot.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.