Polischefen krävde att en anställd på SVT Nyheter Västmanland skulle radera bilder på polishuset i Västerås som tagits under en intervju. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Polisen om sitt ingripande: Mycket olyckligt att en journalist hindrades i sitt arbete

Uppdaterad
Publicerad

I ett yttrande till JO meddelar Polismyndigheten att det var fel att ingripa mot SVT Nyheter Västmanlands reporter utanför polishuset i Västerås.

”Det är mycket olyckligt att ingripandet i detta fall ledde till att en journalist hindrades i sitt arbete och att inspelat material förstörts”, skriver polisens egna utredare.

Det var i december förra året, som en av SVT Nyheter Västmanlands reportrar gjorde en intervju med en polis utanför polishuset i Västerås. Plötsligt kom en annan polis ut och hävdade att reportern begick ett brott, i det att han filmade ett skyddsobjekt.

Det stämde vid tidpunkten inte, eftersom syftet var att publicera materialet i ett grundlagsskyddat medium, men polisen gav reportern alternativet att antingen radera en del av materialet eller bli anmäld.

Den som i slutändan blev anmäld var polisen, till JO, och efter att ha gjort en egen utredning meddelar nu polismyndigheten att ingripandet var felaktigt och att undersökningen av kameran stred mot rättegångsbalken.

Nu återstår för JO att komma med ett avgörande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.