Foto: svt

Polisen i länet kraftsamlar inför valåret 2018

Uppdaterad
Publicerad

Fokus kommer att ligga på att säkerställa den demokratiska processen, förebygga och stoppa otillåten påverkan, extremism och ett särskilt fokus på de områden i Sverige som klassas som särskilt utsatta.

NOA, den nationella operativa avdelningen inom polisen har tagit fram ett antal fokusområden som polisregionerna i landet ska fokusera på inför valet 2018.

I region mitt har den regionala valstaben precis påbörjat arbetet med att bryta ner de nationella målen till lokala och arbetet leds av stabschef Peter Jonsson.

Peter Jonsson, polisen region Mitt

– Vi har 4 olika fokusområden, inhemsk extremism, otillåten påverkan, påverkan från främmande makt och ett särskilt fokus på de utsatta områden som finns i Sverige.                                  

Fokusområdena har tagits fram efter analyser från polisen nationellt och det kan bland annat handla om att säkerställa att politiker och partier inte utsätts för otillåtna påtryckningar, mutor och hot men även att alla människor känner sig fria och trygga att gå till vallokalen och rösta efter eget huvud.

Särskilt utsatta områden

När det gäller särskilt utsatta områden i Sverige som tillexempel Rinkeby i Stockholm och Vivalla i Örebro skulle det till exempel kunna handla om att skapa trygghet kring vallokaler och valstugor.

Exakt vilka åtgärder som ska göras i Västmanland är ännu inte klart. Man kan inte heller svara på vilka åtgärder som kommer att göras på till exempel Bäckby i Västerås som klassats som ett utsatt område i länet.

– Vi har precis börjat jobba med dom här frågorna inom regionen, sedan blir det upp till respektive polisområde att bryta ner frågorna lokalt och titta på vilka insatser som ska göras, berättar Peter Jonsson.

– Det känns bra att vi börjat med det här i tid, för vi har ett antal frågor som vi behöver få svar på lokalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer