Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Tankkortsstölderna i Västmanland fortsätter – Polisen: ”Inget tvivel om att det är organiserat”

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet av året har tankkort stulits ur hundratals företagsbilar i Västmanland. Senast på annandagen var det inbrott i två lastbilar i Västerås med krossad ruta och stulet tankkort.

– Det är samma tillvägagångssätt som vid de andra tillfällena så det är inget tvivel om att det är organiserat, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisen region Mitt.

Under perioden 23 oktober till 15 december har över 300 fordon drabbats av inbrott i Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Majoriteten av stölderna har inträffat i Västerås enligt polisen.

Tillvägagångssättet är att en eller flera gärningspersoner krossar fordonens sidorutor för att sedan stjäla serviceböcker, tankkort och pinkod som förvaras i fordonet. I nästa steg använder gärningspersonerna tankkorten på obemannade bensinstationer för att tanka upp andra fordon.

– De har radat upp bilarna på och tankat så mycket de hunnit innan de blivit upptäckta. De slår till på natten och tankar upp innan någon på företaget vaknat och upptäcker det hela. Det blir väldigt kostsamt. Det handlar om miljonbelopp bara i skadegörelser, säger Magnus Jansson Klarin.

Kriminella nätverk

Polisen misstänker starkt att det är någon form av kriminella ligor, nätverk eller gäng som utfört stölderna eftersom de är utförda på liknande sätt. Polisen jobbar nu på bred front med brotten och anser att det är ett stort problem eftersom de stulna företagskorten misstänks användas i kriminella miljöer.

– Tekniker har varit på plats i samtliga fall och säkrat vissa spår. Vad det leder till kan jag inte säga idag. En vädjan till företagen är att sluta ha tankorten i bilarna för de kriminella vet precis var de ska hitta dom, säger Magnus Jansson Klarin.

Västerås
207 fordon på 68 ärenden

Hallstahammar
7 fordon på 2 ärenden

Arboga
3 fordon på 3 ärenden

Surahammar
4 fordon på 1 ärende

Köping
4 fordon på 3 ärenden

Fagersta
12 fordon på 4 ärenden

Källa: Polisen 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer