Foto: SVT

Hedersmotiv bakom knivattack

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan kände sig hotad och bad om kontaktförbud. Men polisen hittade inte mannen som nu är misstänkt för att ha mördat kvinnan på Myrorna i Västerås.

Kvinnan som utsattes för ett överfall den 14 januari avled på onsdagen. I och med att kvinnan avled kommer brottsrubriceringen ändras till mord.

Kvinnan, som var i 30-årsåldern, har tidigare anmält den nu misstänkte mannen för hot. Då, i oktober förra året, ville hon att han skulle beläggas med kontaktförbud.

Knivöverfallet på Myrorna i Västerås

Men mannen kunde inte hittas och polisen misstänker att han då befann sig utomlands.

– Vi kände till hoten som anmäldes i september, men några ytterligare hot har vi inte haft kännedom om, säger kammaråklagare Carin Lantorp, som leder förundersökningen.

Eftersom det fanns tydliga indikationer på en konkret hotbild i ärendet kopplades Polisens personsäkerhetssamordning in. Men om polisen gett kvinnan något skydd vill man inte kommentera.

– Vi kan inte gå in några detaljer kring skyddsåtgärderna i det konkreta ärendet. Men Polisen har i samband med säkerhetssamtal diskuterat skyddsåtgärder med kvinnan, säger Maria Ridderstolpe, vid polisens personsäkerhetssamordning.

Hedersrelaterat motiv

Enligt polisen tyder utredningen på att mordet var hedersrelaterat.

– Motivbilden i mordutredningen kan vi inte berätta om i nuläget med hänsyn till pågående utredningsåtgärder. Vi har uppgifter som tyder på en hedersproblematik. Den man som sitter häktad har haft en relation med kvinnan, säger Carin Lantorp.

Den nu mordmisstänkte 50-åringen sitter häktad sedan onsdagen och enligt polisen ska han och vittnen till händelsen förhöras under de närmaste dagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivöverfallet på Myrorna i Västerås

Mer i ämnet