Polisen om katalysatorstölderna: ”Svåra att spåra”

Publicerad

Under november månad har tjugo katalysatorer anmälts stulna i Västmanland. Det är fler än i hela polisregion Mitt under 2019. Enligt kommunpolis Jan Sköldberg i Köping, är det svårt att komma åt tjuvarna.

– Stölderna sker väldigt fort, och kontanterna är svåra att spåra, säger han.

Stölderna av de avgasrenande bildelarna har ökat explosionsartat i hela landet sedan år 2019 då ytterst få stölder inträffade. Men i samband med lättade coronarestriktioner och en stark prisökning på katalysatorns ädelmetaller har stölderna tagit fart.

– Eftersom det går så fort är det många som kanske inte ens hinner uppfatta att det sker någonting, säger Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping.

Enligt polisen är bildelarna lukrativa på den svarta marknaden, och svåra att spåra. Mycket av försäljningen sker med kontant betalning till mindre seriösa bilverkstäder.

I klippet förklarar Jan Sköldberg hur polisen arbetar med stölderna, och vad du kan göra för att själv inte utsättas.

Antal anmälda katalysatorstölder i polisregion Mitt

2021 (till och med andra december)

415

2020

276

2019

9

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.